List do absolwentów

Drodzy Przyjaciele Wspólnoty Wawrzynowej

Serdecznie dziękuję za pamięć i modlitwę w intencji naszej Wspólnoty.

Z całego serca dziękuję również za wsparcie materialne, jakie otrzymaliśmy w minionym roku w postaci jednego procenta podatku i darowizn. To dzięki zaangażowaniu i hojności tak wielu osób udaje nam się zrealizować cele statutowe naszego Stowarzyszenia.

Wkrótce minie drugi rok odkąd do Domu Ojca odszedł na wielebny duszpasterz, niezapomniany “Orzech”. Dokładamy wszelkich starań, aby pamięć o naszym duszpasterzu pozostawała wciąż żywa, a dzieło jego życia, czyli DA „Wawrzyny” było miejscem i rozwoju duchowego młodzieży akademickiej

Obecne działania w Duszpasterstwie

Opiekę duchową nad studentami sprawują ojcowie Klaretyni w osobie o. Michała i o. Mateusza, a nasze Stowarzyszenie stara się wspomagać materialnie działalność ośrodka. Dzięki Waszym wpłatom w zeszłym roku mogliśmy wspomóc takie konkretne inicjatywy jak: lekcje religii, wykłady patriotyczne, spotkania odnowy w Duchu Św., warsztaty muzyczne, wyjazd z ministrantami, studenckie wyjazdy do Białego Dunajca na obóz adaptacyjny czy na Sylwestra do Bukowca.

Zakupiliśmy art. spożywcze na śniadania i czwartkowe Wieczerze, rekolekcje Wielkopostne i Adwentowe. Pokryliśmy koszty zakupu: art. liturgicznych (komunikanty, wino, węgielki, świece), węgla do ośrodka, wydruku plakatów, kwiatów do ołtarza, art. sanitarnych (papier toaletowy, mydło w płynie, płyn do podłogi, ręczniki papierowe) i odkurzacz przemysłowy.

Działalność Stowarzyszenia

Stowarzyszenie stara się czuwać i wspierać młodzież akademicką, jednakże naszym priorytetem stają się działania mające na celu stworzenia szeroko pojętego:

“CENTRUM PAMIĘCI KSIĘDZA STANISŁAWA ORZECHOWSKIEGO ORZECHA”

Jak zapewne wszyscy wiemy Orzech nie ograniczał się do tworzenia jedynie D.A. „Wawrzyny”. Jego osoba, to legendarna postać Wrocławskiej Solidarności, Duszpasterz Ludzi Pracy, Dolnośląskich Kolejarzy, Wrocławskiej Rodziny Katyńskiej, Dialogów Narzeczeńskich, długoletni spowiednik seminarium duchownym, doradca diecezjalnej Poradni Rodzinnej, propagator ruchu Odnowy w Duchu Świętym i niestrudzony Pielgrzym przewodnik PPW na Jasną Górę.

Dlatego my, jako Stowarzyszenie Przyjaciół DA „Wawrzyny” zobowiązaliśmy się i wzięliśmy na siebie niemały trud zebrania i zarchiwizowania wszelkich materiałów dotyczących życia i działalności księdza Orzechowskiego i na tym aktualnie skupiamy naszą główną uwagę.

Dziedzictwo ks. Orzechowskiego

Poniżej przedstawiam listę działań związanych z upamiętnieniem i promocją dziedzictwa ks. Stanisława Orzechowskiego:

• archiwizowanie dokumentacji (papierowej, fotograficznej, audiowizualnej itp.)
  • digitalizacja materiałów filmowych
  • prowadzenie strony internetowej poświęconej „Orzechowi” pod adresem www.orzech.wroc.pl
  • prowadzenie konta Facebook FB pod adresem https://www.facebook.com/ks.orzech/
  • projektem i realizacją nagrobka (tak, aby był gotowy na 1 listopada)
  • zostały wydane dwie książki: jedna pod redakcją ks. Aleksandra Radeckiego pt. “Duszpasterz który pachniał owcami” i druga pod redakcją brata księdza Kazimierza Orzechowskiego pt. “Mój brat prałat”.
  • powstała grupa absolwentów „ORZECHOWY PLON”, która spotyka się w każdą drugą niedzielę miesiąca na Mszy Świętej o godz.16:00 w parafii MB Częstochowskiej, której proboszczem jest ksiądz Wojciech Zięba długoletni duszpasterz „Wawrzynów” i współpracownik “Orzecha”.
  • na Bujwida w kaplicy akademickiej odprawiane są Msze św. każdego 19 dnia miesiąca (w zależności od dnia w godz. 19:00 lub 20:00) za śp. Ks. Orzechowskiego.
  • na FB publikujemy cytaty ze słowem Orzecha
  • w planach jest zorganizowanie stałej ekspozycji pamiątek w pokoju Orzecha
  • wydanie kolejnej pozycji książkowej tym razem z anegdotami o “Orzechu”
  • realizacja drugiego filmu pod roboczym tytułem “Człowiek, który rozdał życie”
  • Zbieramy wspomnienia o Orzechu

Prośba – zbieramy cały czas wspomnienia o ks. Orzechowskim

Aby obraz działalności księdza był pełny potrzebujemy Waszych wspomnień o księdzu Orzechowskim spisanych lub nagranych (może być telefonem), nagrań Video VHS lub plików MP3 i oczywiście zdjęć. Interesuje nas wszystko. Jeśli chcielibyście się takimi wspomnieniami i materiałami podzielić to prześlijcie na adres mailowy stowarzyszenie@wawrzyny.wroc.pl lub wypełnijcie formularz, który znajduje się na stronie www.orzech.wroc.pl

Przed nami sporo pracy, która wymaga ogromnego nakładu czasu, dlatego prosimy Was o modlitwę w tej intencji, aby cele, jakie sobie stawiamy, udało się zrealizować.

Do realizacji celów, oprócz modlitwy potrzebujemy wsparcia materialnego i osobowego, jeśli możesz pomóc – zgłoś się do – Wiesław Wowk „Kuzyn tel. 608095757 lub napisz maila stowarzyszenie@wawrzyny.wroc.pl

II rocznica śmierci Orzecha – 20.05.2023

Wspominamy i zapraszamy na II rocznicę śmierci ks. Stanisława Orzechowskiego.

W ubiegłym roku dużym wydarzeniem w życiu naszej wspólnoty była pierwsza rocznica śmierci księdza Orzechowskiego. Uroczystość rozpoczęła się Mszą Świętą w kościele przy ul Bujwida, a dalsza część spotkania miała miejsce Auli PWT na Ostrowie Tumskim, do której się udaliśmy pielgrzymkowym orszakiem ze śpiewem na ustach. Na miejscu odbył się rodzinny festyn łączący pokolenie wychowanków “Orzecha”, przeplatany świadectwami i wspomnieniami.

W tym roku również planujemy wspólną modlitwę z okazji drugiej rocznicy śmierci Orzecha. Spotkanie odbędzie się w dniu 20 maja br. i rozpocznie się o godzinie 13:00 przy grobie “Orzecha”, a o 13:30 zapraszamy na Eucharystię w kaplicy akademickiej na ul. Bujwida 51.

Po niej uroczystym, piknikowym obiadem na terenie parku przy kościele pw. NMP Częstochowskiej przy Alei J. Kochanowskiego 11 rozpoczniemy radosne, pełne wspomnień i niespodzianek, spotkanie gdzie proboszczem jest ksiądz Wojciech Zięba długoletni duszpasterz Akademicki DA Wawrzyny.

Serdecznie Cię zapraszamy i prosimy o powiadomienie znajomych!

Wsparcie 1,5% mocno procentuje i wiele dla nas znaczy!

Proszę Was przy wypełnianiu PITa, o przekazanie 1,5% podatku na nasze Stowarzyszenie.

W tym celu w zeznaniu podatkowym wystarczy podać numer KRS 0000086185 Stowarzyszenie Przyjaciół Duszpasterstwa Akademickiego „Wawrzyny” z dopiskiem: „na cele statutowe”. Wasze wpłaty pozwolą nam i w tym roku na wsparcie wyżej wymienionych inicjatyw.

Darowizny

Warto rozważyć darowiznę na rzecz Stowarzyszenia. Zachęcamy też do ustawienia w banku stałego zlecenia, co pozwoli nam lepiej planować zakres wydatków i działań statutowych. Darowiznę lub zlecenie stałe możecie przesyłać na konto:

Stowarzyszenie Przyjaciół D.A. „Wawrzyny”
SANTANDER 13150017931217900426330000

Podziękowanie

Raz jeszcze w imieniu wspólnoty Wawrzynowej dziękuję za wszelkie wsparcie i Waszą dotychczasową pomoc.
Z wyrazami szacunku, życzliwości i pamięcią w modlitwie.

Przewodniczący Stowarzyszenia,
Wiesław „Kuzyn” Wowk

Wspieramy Duszpasterstwo od 1995r.

Lat

Inicjatyw

Ludzi

Przekaż nam twój 1.5%

Dzięki waszemu wsparciu możemy prowadzić działalność naszego Stowarzyszenia i tworzyć tę rodzinną wspólnotę!

Skontaktuj się z nami!

Stowarzyszenie Przyjaciół Duszpasterstwa Akademickiego Wawrzyny

ul. Bujwida 49/51 50-345 Wrocław

NIP 896 10 00 927