List do absolwentów

Drodzy Przyjaciele Wspólnoty Wawrzynowej.

Serdecznie dziękuję za pamięć i modlitwę w intencji naszej Wspólnoty.

Z całego serca dziękuję również za wsparcie materialne, jakie otrzymaliśmy w minionym roku w postaci 1,5% podatku i indywidualnych darowizn. To dzięki waszej hojności i zaangażowaniu udaje nam się realizować cele statutowe naszego Stowarzyszenia. Pisząc ten list pragnę zdać relację z wydarzeń jakie miały miejsce w 2023 roku.

Minął kolejny rok jak do Domu Ojca odszedł nasz duszpasterz, niezapomniany “Orzech”. Dokładamy wszelkich starań, aby pamięć o naszym duszpasterzu pozostawała wciąż żywa, a dzieło jego życia, czyli DA „Wawrzyny” było miejscem wzrastania i rozwoju duchowego młodzieży akademickiej.

Opiekę duchową nad studentami nadal sprawują ojcowie Klaretyni w osobie o. Michała i o. Mateusza, a nasze Stowarzyszenie stara się wspomagać materialnie działalność ośrodka.

W minionym roku w ośrodku D.A. wspomagaliśmy m.in. takie inicjatywy jak:

• wykłady patriotyczne,
  • spotkania odnowy w Duchu Świętym,
  • lekcje religii,
  • warsztaty muzyczne,
  • poranne śniadania „siódemki”
  • czwartkowe „wieczerze”
  • rekolekcje
  • wieczerza wigilijna
  • czuwanie przed Zesłaniem Ducha Świętego
  • spotkania integracyjne w trakcie i na zakończenie roku akademickiego
  • remont i wymiana mebli w kuchni
  • bieżące zakupy niezbędnych artykułów higieniczno-sanitarnych

Spuścizna ORZECHA:

Aktualnie naszym priorytetem stają się działania mające na celu stworzenie – “CENTRUM PAMIĘCI KSIĘDZA STANISŁAWA ORZECHOWSKIEGO ” ORZECHA”.

Dlatego my członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół DA „Wawrzyny” zobowiązaliśmy się i wzięliśmy na siebie niemały trud zebrania i zarchiwizowania wszelkich materiałów dotyczących życia i działalności księdza Orzechowskiego i na tym skupiamy naszą główną uwagę.

Jak zapewne wszyscy wiemy Orzech nie ograniczał się do tworzenia jedynie D.A. „Wawrzyny”. Jego osoba to legendarna postać Wrocławskiej Solidarności, Duszpasterz Ludzi Pracy, Dolnośląskich Kolejarzy, Wrocławskiej Rodziny Katyńskiej, Dialogów Narzeczeńskich, długoletni spowiednik we Wrocławskim Seminarium Duchownym, doradca diecezjalnej Poradni Rodzinnej, propagator ruchu Odnowy w Duchu Świętym, no i niestrudzony Pielgrzym -Przewodnik PPW na Jasną Górę.

A oto niektóre wydarzenia jakie miały miejsce w ubiegłym roku:

• W dniu 19 maja Stowarzyszenie Przyjaciół DA Wawrzyny we współpracy z Centrum Historii Zajezdnia odsłoniło wystawę poświęconą postaci księdza Stanisława Orzechowskiego pt.: „Ma pecha, kto nie znał Orzecha”, która była przez kilka tygodni prezentowana przy ul. Kuźniczej, Świdnickiej oraz na placu przy głównym gmachu Dworca PKP we Wrocławiu. Autorką wystawy jest Pani Agnieszka Bugała.
  • W dniu 20 maja zorganizowaliśmy obchody drugiej rocznicy odejścia księdza Orzechowskiego do domu Ojca. Po uroczystej Mszy Świętej w kaplicy akademickiej w ośrodku DA Wawrzyny świętowaliśmy wspólnie dziękując za dar życia księdza Orzechowskiego – ma pecha, kto nie był.
  • Ponieważ wystawa „Ma pecha, kto nie znał Orzecha”, cieszyła się dużym zainteresowaniem i wzbudzała w odbiorcach bardzo pozytywne emocje, postanowiliśmy przedłużyć jej żywot i została ona przeprojektowana na przenośną formę 18 rollapów i jest aktualnie prezentowana w różnych miejscach Dolnego Śląska.

Lokalizację wystawy można śledzić na stronie www.orzech.wroc.pl

• Przed pierwszym listopada zamontowaliśmy kamienny nagrobek w miejscu spoczynku ks. Orzechowskiego (na cmentarzu przy ul. Bujwida)
  • Rozpoczęliśmy prace nad drugim filmem o ks. Stanisławie Orzechowskim.

Ponadto nasze stałe działania polegają na:

• prowadzeniu strony internetowej poświęconej „Orzechowi” pod adresem orzech.wroc.pl
  • prowadzeniu konta Facebook FB pod adresem https://www.facebook.com/ks.orzech/
  • publikowaniu w internecie cytatów i myśli ks. Orzecha na dany dzień.
  • archiwizowaniu dokumentacji (papierowej, fotograficznej, audiowizualnej itp.)
  • na Bujwida w kaplicy akademickiej odprawiane są Msze św. za duszę Ks. Orzechowskiego, każdego 19 dnia miesiąca (w zależności od dnia o godz. 19:00 lub 20:00).
  • ZBIERANIU CAŁY CZAS PAMIĄTEK ZWIĄZANYCH Z KS. ORZECHOWSKIM

I tu ogromna prośba: potrzebujemy Waszych wspomnień o księdzu Orzechowskim spisanych lub nagranych (może być telefonem), nagrań Video VHS lub plików MP3 no i oczywiście zdjęć. Interesuje nas wszystko. Jeśli chcielibyście się takimi wspomnieniami i materiałami podzielić to prześlijcie na adres mailowy stowarzyszenie@wawrzyny.wroc.pl lub wypełnijcie formularz, który znajduje się na stronie po adresem www.orzech.wroc.pl

Przed nami sporo pracy, która wymaga ogromnego nakładu czasu, dlatego prosimy o modlitwę w tej intencji, aby cele, jakie sobie stawiamy, udało się zrealizować; potrzebujemy wsparcia zarówno materialnego jak i osobowego, więc jeśli możesz pomóc – zgłoś się do – Wiesław Wowk „Kuzyn” tel. 608 09 57 57 lub napisz maila stowarzyszenie@wawrzyny.wroc.pl

Wspieramy Duszpasterstwo od 1995r.

Lat

Inicjatyw

Ludzi

Przekaż nam twój 1.5%

Dzięki waszemu wsparciu możemy prowadzić działalność naszego Stowarzyszenia i tworzyć tę rodzinną wspólnotę!

Skontaktuj się z nami!

Stowarzyszenie Przyjaciół Duszpasterstwa Akademickiego Wawrzyny

ul. Bujwida 49/51 50-345 Wrocław

NIP 896 10 00 927